I dag bruger de fleste mennesker internetforbundne enheder i alle aspekter af deres liv. Derfor indeholder vores computere, mobiler og tablets mange personlige oplysninger om os. Det kan være loginoplysninger til vores e-mail og bank, det kan være helbredsoplysninger, og det kan være kundeoplysninger. Disse oplysninger er værdifulde for hackere og kan blive stjålet gennem virusser og andre former for malware, der bliver installeret på dine enheder. 

 

Ved at bruge sikkerhedsforanstaltninger og god cyber-hygiejne kan du beskytte dine enheder og dine private data. 

 

Du får her nogle råd til, hvordan du kan beskytte dine enheder bedst muligt.  

Hold din enhed sikker

 

Sørg for at downloade anbefalede opdateringer fra din enheds producent eller operativsystemudbyder, især for vigtig software såsom til din internetbrowser. 

Hold din computer opdateret

 

Opdater dit system, din browser og vigtige apps regelmæssigt, og aktivér automatisk opdatering, hvor det er muligt. Disse opdateringer kan fjerne softwarefejl, der gør det muligt for hackere at få adgang til dine systemer. På mobile enheder skal du sørge for at installere Android- eller iPhone-opdateringer, der distribueres automatisk.

Brug antivirussoftware

 

Antivirussoftware beskytter din enhed mod vira, der kan ødelægge dine data, gøre din enhed langsommere eller tillade cyberkriminelle at sende ondsindede e-mails via din konto. Antivirusbeskyttelse scanner dine filer og din indgående e-mail for virus og sletter derefter alt skadeligt. Du skal huske at opdatere din antivirussoftware. De fleste antivirussoftware indeholder en funktion til at downloade opdateringer automatisk, når du er online. Derudover skal du sørge for, at softwaren konstant kører og tjekker dit system for virus, især hvis du downloader filer fra nettet eller tjekker din e-mail.  

Brug stærk beskyttelse

 

Brug af komplekse adgangskoder kan hjælpe med at holde dine personlige oplysninger sikre og gøre det sværere for hackere at få adgang til dine konti.

Brug stærke adgangskoder

 

Beskyt dine enheder og konti mod hackere ved at vælge adgangskoder, der er svære at gætte. Brug stærke adgangskoder med mindst 12 tegn og med en kombination af bogstaver, tal og specialtegn. Nogle hackere bruger programmer, der kan prøve teste kombinationer af adgangskoder og brugernavne i login-formularer, og de programmer kan teste rigtig mange kombinationer i minuttet. Derfor skal dine adgangskoder ikke være vilkårlige og svære at gætte.

 

Vælg unikke adgangskoder til hver konto, du bruger. Du kan bruge en password manager til at generere stærke adgangskoder og huske dem for dig.  

Beskyt dine private oplysninger

 

Mens du tjekker din e-mail og besøger hjemmesider, skal du være opmærksom på, hvor du klikker, og hvem du giver dine oplysninger til. Mange hackere forsøger at manipulere dig til at opgive dine personlige informationer.  

Vær varsom når du klikker

 

Phishing-angreb, hvor hackere sender tilsyneladende ægte beskeder for at narre dig til at udlevere personlige oplysninger, bliver mere sofistikerede. Derfor skal du altid tænke dig om, før du klikker på links i e-mails eller SMS’er, eller downloader vedhæftede filer. Tjek altid afsenderens e-mailadresse og linkets URL. Du kan også bekræfte, om det er en legitim afsender, ved at kontakte afsenderen på et andet kommunikationsmiddel end den e-mail, du har modtaget.  

 

Organisationer kan med fordel anvende awareness-træning for at undervise deres medarbejdere i at identificere phishing-mails.