Usikkerhed om ny nedlukning

Så rasler Store-Mette med sablen igen. Ingen ved i skrivende stund, hvornår coronapas, smittetryk, mundbind og forsamlingsforbud igen skal til at være en del af vores dagligdags ordforråd. Det gør det svært at være barejer, selv om det netop nu er højsæson for at rykke indendørs og få den indre varme med en whisky eller to. Med J-dag vel overstået plejer det at være nu, pengene skal tjenes, men Peder Blak, der er administrerende direktør for Old Irish Pub, ser knap så lyst på den nærmeste fremtid. Problemet er ikke så meget eventuelle restriktioner, men usikkerheden om hvornår og hvor meget stresser en del. Han har dog ikke planer om at gå foran, ligesom den københavnske restaurantkoncern Sovino Brands, der på eget initiativ er begyndt at spørge efter coronapas på restauranterne. Det kommer ikke til at ske på Old Irish Pub; i hvert fald ikke før, der kommer et påbud om det, siger Peder Blak.

 

Flertal for at hæve alkoholgrænsen til 18 år
Med det kommende kommunalvalg, er det højsæson for spørgeundersøgelser blandt vælgerne. Epinion har netop på vegne af Kræftens Bekæmpelse spurgt, hvad vælgerne synes om at hæve alkoholgrænsen fra de nuværende 16 år til 18 år. 65% sagde helt eller delvist ja til at hæve lavalderen, og kun 15% sagde nej. I undersøgelsen spurgte Epinion samtidig, hvilket parti folk ville stemme på, hvis der var folketingsvalg i morgen. Fordelingen af svarene viste, at der blandt vælgere i samtlige politiske partier pånær Alternativet, er flertal for en alkoholgrænse på 18 år. Mon dette giver anledning til nogle reviderede partiprogrammer på Christiansborg? Tankevækkende er det i alt fald.

 

Dansk ginproducent går efter det det britiske marked

Det lille, danske destilleri, Thornæs, har netop landet en stor ordre til Storbrittannien. Det sker efter at Thornæs’ produkt ”Mad Owl Gin” er blevet kåret som månedens gin af ginklubben Craft Gin Club, én af Storbritanniens førende ginklubber. Det er noget, der har givet ejeren julelys i øjnene før tid, og drømme om at komme ind på det britiske marked.

 

2021 tegner til at blive et dårligt år for vinbønder
Vinhøsten for 2021 tegner til at blive ekstremt lav. Forklaringen er hovedsageligt dårligt vejr: frost i foråret og hagl og regn i sommerens løb har gjort høsten så dårlig, at den internationale vinorganisation, OIV, anslår at den globale vinproduktion i år bliver fire procent dårligere end i 2020, og syv procent dårligere end gennemsnittet de sidste 20 år. Det dårlige vejr er i særdeleshed gået ud over de franske vinbønder, ligesom det også ser skidt ud for Italien og Spanien. Bedre er det gået på den sydlige halvkugle, hvor vinproduktionen tegner rekordstor – men ikke nok til at opveje den ringe høst i Europa.